Obserwatorzy

wtorek, 14 grudnia 2010

Cukini czar...


   Moje dzieci, a zwłaszcza córka, bardzo lubią ciasto marchewkowe. Mimo, że niestety, nie należą do roślinożernych. Papryka czerwona i ogórek kiszony to szczyt ich warzywnych możliwości! Kilka ładnych  lat byłam wegetarianką, jednak żadne z trójki moich dzieci, że nie wspomnę męża, nie odziedziczyło tego  pociągu do zielonego. Może przyjdzie z czasem...Ale marchewkowe ciasto lubią! A ostatnio przebiło go ciasto z cukinią. Zniknęło błyskawicznie! Polecam, bo łatwe, szybko się robi, a jeszcze szybciej zjada :) ....i mam poczucie, że przemyciłam w nim trochę zdrowego...).



Przepis banalny:
Składniki
3 jajka
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
ok. 2 szklanek startej na grubych oczkach cukinii ze skórką
1 łyżka cynamonu
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
Solidną garść rodzynek, pestek dyni, żurawiny, skórki pomarańczowej, słonecznika itp.( to te zdrowe akcenty, bo cukinia po pieczeniu już chyba nie ma zbyt wiele do zaoferowania :))

Jajka z cukrem utrzeć. Stopniowo dodawać olej. Następnie cukinię, mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon, cukier waniliowy i bakalie. Wszystko potraktować mikserem. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach przez ok.50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Na górę cukier puder i na stół!
Smacznego!




2 komentarze:

  1. Ciasto marchewkowe też uwielbiam, ale z cukinią nigdy nie próbowałam:) przepis faktycznie wydaje się bardzo prosty, więc na pewno wypróbuję:) Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacyjne zdjęcia, a ciacho zapowiada się pysznie!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń